Zakelijk samenwerkings-verband of maatschap

Een maatschap kan worden gedefinieerd als twee of meer mensen of organisaties besluiten samen te gaan werken in een bedrijfscombinatie met als gemeenschappelijk doel dat beide partijen er voordeel van hebben en meer omzet gaan behalen.

Het is dus een vereniging van twee of meer personen die als vennoten samenwerken inĀ  een bedrijf met als doel winst te maken.

Een dergelijk samenwerkings-verband kan op verschillende manieren tot stand komen:

  • Door een mondelinge overeenkomst tussen personen, bedrijven of organisaties
  • Door een schriftelijke overeenkomst tussen personen bedrijven of organisaties
  • Door oprichting van een rechtsvorm zoals een vof, een BV of een NV

Een partnerschap is een veel voorkomende en eenvoudige methode van het structureren van een bedrijf, het is goedkoop en er zijn geen regels of wetten waar je aan hoeft te voldoen en hebt dus alle vrijheid en hoeft je alleen te houden aan de onderling gemaakte afspraken tussen de verschillende partijen. Zo kan een samenwerkings-verband tussen twee of meer partijen een verdeling van de winst inhouden of bijvoorbeeld partij A die een financiering verstrekt aan partij B of er kan overeengekomen worden om samen als een bedrijf naar buiten te treden en zo een sterkere positie op de markt te verkrijgen. Ook een duidelijke afbakening van de taken en wie voor welk deel van de bedrijfsvoering verantwoordelijk is kan worden afgesproken in het partnership.

Hoe werkt een samenwerkings-verband ?

Een samenwerkingsverband is een overeenkomst tussen partners om samen deel te nemen in een bedrijf. Meestal is hun belangrijkste drijfveer het maken van meer winst en dat de activa en de waarde van het bedrijf evenals de verantwoordelijkheden worden gedeeld door de partners. Deze verdeling hoeft niet perse 50/50 te zijn, alle mogelijke verdeelsleutels zijn mogelijk.

De meeste partnerships worden aangegaan om een bedrijf op te kunnen starten of te laten groeien dit kan door het inbrengen van verschillende elementen zoals kapitaal, kennis of arbeid. Sommig partners kunnen helemaal niets inbrengen behalve arbeid en betrokkenheid bij het bedrijf, terwijl de andere partij zorgt voor de inbreng van kapitaal maar niet betrokken is bij de dagelijkse bedrijfsvoering van het bedrijf. Men noemt dit ook wel een slapende partner.

 

 

One Commentto Zakelijk samenwerkings-verband of maatschap

Zakelijk samenwerkings-verband of maatschap
  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

^